A Metro - Mart : Mart

A Metro

Nem, most nem az aktuális budapesti metrófelújításra gondolunk, hanem az egyik dizájnklasszikusról, a metrócsempéről szeretnénk megosztani Veletek pár gondolatot. Bizonyára nem meglepő, hogy a metrócsempét valóban metróba szánták, egész pontosan valamikor 1900 körül a New York-i földalatti állomásait kezdték burkolni az akkor még kizárólag 3×6 col (tehát kb. 8x15cm) méretben és kizárólag fehér színben készülő csempével. A színválasztásnak nagyon egyszerű okai voltak: egyrészt a tisztaságot remélték ettől a megoldástól és ezt a fehér színnél semmi sem jelképezhette jobban, másrészt pedig a fehér, fényes felülettől a fény megsokszorozását várták, vagyis a föld alatti tereket világosították volna.
Ahogy minden más divatirányzat, a metrócsempe is szépen lassan beszivárgott a közösségi felhasználásból a mindennapokba, kezdetben még csak a kiskereskedelembe (üzletek, hentesboltok falán), később pedig már a magánlakásokba is megjelent, ahol kezdetben csak a közlekedők, cselédszobák környékén, később azonban már a konyhák falán is megjelent.
Viták szólnak arról, hogy a metrócsempe valaha is veszített volna népszerűségéből, egyesek szerint a divat fekete-fehérjéhez hasonlóan minden korban jelen volt, mások szerint pedig csak a vintage és ipari stílusok előretörésével került újra fókuszba – de az biztos, hogy ma már nem arról szól, mint amiről pár tíz évvel korábban. A gyártástechnológia fejlődése során megjelentek a különböző méretű, színű, felületű, akár fózolt szélű, akár élcsiszolt változatú, de arányait tekintve továbbra is metró jellegű csempék. A tervezők előszeretettel alkalmazzák munkáik során, hiszen sokféle stílusba simul bele akár észrevétlenül, vagy akár kis trükkökkel – pl. halszálka rakási mód vagy erős színű fuga – egy pillanat alatt főszereplővé válhat az adott térben.
Amennyiben megtetszik ez az irányzat vagy beleszerettek egy-egy burkolatcsaládba, ne habozzatok használni – kollégáink segítenek a választásban, így nem csak vintage vagy loft hangulatú, hanem modern, mediterrán vagy retro hatást is elérhettek!

#mart #aquamart #burkolat #szaniter #csempe #metro #metrocsempe #loft #vintage

Lépjen kapcsolatba velünk, vagy foglaljon időpontot szalonunkba!

Látogasson el személyesen 10 Aquamart szalonunk bármelyikébe! Ehhez nem kell mást tennie, mint kiválasztani az Önhöz legközelebbi szalont és a preferált időpontot. Adatai megadásával pedig már személyesen várják majd szalonunkban.

Térjen be hozzánk, győződjön meg kollégáink szakértelméről és engedje, hogy magával ragadja az időtlen stílus élménye.